Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Για την καταστολή

Τους τελευταίους μήνες αποτελεί πάγια τακτική της κυβέρνησης η ένταση της αστυνομοκρατίας, της καταστολής, και γενικότερα της κρατικής τρομοκρατίας. Στο γενικότερο, λοιπόν, αυτό πλαίσιο της όξυνσης της καταστολής των αγώνων του λαού και της νεολαίας, οι κινητοποιήσεις και οι αγώνες των μαθητών μπαίνουν για μια ακόμα φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί με κάθε τρόπο να αμβλύνει τις αντιστάσεις του μαθητικού κινήματος, ποινικοποιώντας όχι μόνο την πάλη του, αλλά και τις συλλογικές του διαδικασίες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η δίκη των εννιά μαθητών στη Λάρισα, οι οποίοι δικάστηκαν με τον κατάπτυστο «κουκουλονόμο», ένα τερατώδες δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, το οποίο ψήφισαν, βεβαίως, και τα κόμματα του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΠΑ.ΣΟ.Κ., επιβραβεύοντας την κατασταλτική πολιτική του αστικού συστήματος. Ακόμα, τους τελευταίους μήνες παρακολουθήσαμε πλήθος μαθητοδικείων, όπως αυτό στην Ορεστιάδα, όπου 105 μαθητές κατηγορήθηκαν για τη συμμετοχή και την υποκίνηση της κατάληψης του σχολείου τους και οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα με ανυπόστατες και άδικες κατηγορίες.

Επιπλέον, πληθαίνουν καθημερινά τα παραδείγματα προσπάθειας τρομοκράτησης των μαθητών, αφού φέτος, ιδιαίτερα την περίοδο του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου, η κυβέρνηση ανέσυρε αρκετές φορές τη λεγόμενη «πράξη νομοθετικού περιεχομένου(Ν. 2811/2000)». Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου, η οποία ισχύει από το 1999 επιτρέπει την είσοδο της αστυνομίας, αλλά και την παραινετική παρέμβαση του εισαγγελέα στα σχολεία. Η επαναφορά της από την κυβέρνηση σε αυτή τη φάση αποσκοπεί στην ποινικοποίηση της αντίστασης των μαθητών, καθώς και στον εκφοβισμό τους με απώτερο στόχο την απομαζικοποίση των αγώνων τους.

Οφείλουμε, βέβαια, να κατανοήσουμε ότι η ένταση της καταστολής δεν είναι παροδικό και σύγχρονο, μόνο, φαινόμενο, αλλά αποτελεί πάγια τακτική του αστικού-καπιταλιστικού συστήματος να τρομοκρατεί μέσω της αστυνομικής βίας και των υπόλοιπων αυταρχικών μηχανισμών που διαθέτει, όχι μόνο τους μαθητές, αλλά και τη νεολαία και το λαό γενικότερα. Οι μηχανισμοί αυτοί, όπως είναι και η δράση φασιστικών ομάδων, όπως η Χρυσή Αυγή, χρησιμοποιούνται σε περιόδους κρίσης του οικονομικού συστήματος, όπως σήμερα, αλλά και σε περιόδους όξυνσης της λαϊκής αντίστασης και πάλης.

Ιδιαίτερα στις μέρες μας, που η «σοσιαλιστική» κυβέρνηση Παπανδρέου πραγματοποιεί την πιο άγρια και την πιο απροκάλυπτη επίθεση στην περίοδο της μεταπολίτευσης στα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα των λαϊκών μαζών, η κρατική καταστολή και η αστυνομική βία θα συνεχίσουν να εντείνονται. Κι αυτό διότι η τρομοκράτηση του κόσμου αποσκοπεί στην υπονόμευση των λαϊκών αγώνων. Και όσο η οργή και η αγανάκτηση του λαού θα μεγαλώνουν, τόσο θα μεγαλώνει και η κρατική τρομοκρατία.

Σε ό, τι αφορά το μαθητικό κίνημα, τα περιστατικά εισόδου εισαγγελέα στα σχολεία, η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων και τα μαθητοδικεία ενδέχεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα σε περίπτωση όξυνσης της πάλης των μαθητών ενάντια στο «νέο σχολείο» και στις λοιπές μεταρρυθμίσεις που επιθυμεί το υπουργείο Παιδείας να μεθοδεύσει. Με αυτόν τον τρόπο θα προσπαθήσουν να καταστείλουν όχι μόνο τους αγώνες των μαθητών και του εκπαιδευτικού κινήματος, αλλά και να αποσαθρώσουν τις συλλογικές διαδικασίες του μαθητικού κιννήματος.

Ο στόχος είναι η χαφιεδοποίση, αφού πλήθος παραδειγμάτων επιβεβαιώνει ότι η αστυνομία ζητάει από τους διευθυντές και τους καθηγητές να καταδείξουν τους «ενόχους» που υποκινούν και συμμετέχουν στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των μαθητών, με στόχο την αποσυγκρότηση του εκπαιδευτικού κινήματος, φέρνοντας τους μαθητές αντιμέτωπους με τους καθηγητές τους. Όλα αυτά είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΠΑ.ΣΟ.Κ. και άμεσα συνυφασμένα με τις αντιεκπαιδευτικές εξαγγελίες του υπουργείου Παιδείας.

Παρόλα αυτά, οι μαθητές δεν πρέπει να τρομοκρατηθούν. Όσο η καταστολή των μαθητικών αγώνων θα εντείνεται, άλλο τόσο θα πρέπει να εντείνεται και η αντίσταση του μαθητικού κινήματος. Οι αγώνες μας δεν τρομοκρατούνται και δεν ποινικοποιούνται. Αντίθετα μαζικοποιούνται και δυναμώνουν στους δρόμους και στα σχολεία, τα οποία, παρόλη την προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών, θα φιλοξενήσουν τις «νέες» αντιστάσεις της γενιάς μας. Οφείλουμε να κατανοήσουμε ότι την κρατική τρομοκρατία θα την σταματήσουν μόνο η συλλογική αντίσταση και η μαζική και οργανωμένη πάλη. Αυτό το δρόμο φοβούνται, αυτόν θα ακολουθήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου