Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Συγχωνεύσεις-καταργήσεις σχολικών μονάδων στο Χαλάνδρι

Παρακάτω δημοσιεύουμε το κείμενο της Ένωσης Γονέων Χαλανδρίου:

"Η Ένωση Γονέων Χαλανδρίου δηλώνει αντίθετη στις σκέψεις του Υπουργείου Παιδείας για πιθανές συγχωνεύσεις σχολείων της πόλης μας.

Θεωρούμε ότι αυτό θα σημάνει την περαιτέρω υποβάθμιση του επιπέδου της παρεχόμενης μόρφωσης καθώς και το οριστικό κλείσιμο του δημόσιου δωρεάν σχολείου.
Για το λόγο αυτό καλούμε :

- το Υπουργείο Παιδείας να εγκαταλείψει τα αντιπαιδαγωγικά του σχέδια για κατάργηση σχολικών μονάδων
- τους μαζικούς φορείς της πόλης σε πλήρη συμπαράσταση στο κίνημα των μαθητών – γονέων – εκπαιδευτικών
- τη δημοτική αρχή να ενισχύσει οικονομικά τώρα όλες τις σχολικές επιτροπές, καθώς και σε συνεργασία με όλες τις δημοτικές παρατάξεις να δηλώσουν με ομόφωνο ψήφισμα τη μη συμμόρφωσή τους στα παραπάνω σχέδια
- όλους τους συλλόγους γονέων με αποφάσεις των Δ.Σ. να δηλώσουν την πλήρη αντίθεσή τους

Τέλος καλούμε όλους στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου και ώρα 13.00 στο κτίριο της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β΄ Αθήνας (Μεσογείων 324 – Αγία Παρασκευή)"

Την παραπάνω ανακοίνωση εξέδωσε η «Ένωση γονέων Χαλανδρίου», με αφορμή τις πρόσφατες καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων που μεθοδεύει το υπουργείο Παιδείας στην περιοχή. Όπως φαίνεται, προβλέπονται αρκετές συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Παρά το γεγονός ότι το υπουργείο δεν έχει κάνει συγκεκριμένες εξαγγελίες, φαίνεται, ωστόσο, ότι κινδυνεύουν τα παρακάτω σχολεία: Από δημοτικά το 3ο, το 15ο, το 4ο, το 8ο, το 7ο και το 10ο. Από γυμνάσια το 2ο, το 6ο, και το 7ο, ενώ τίθεται υπό αμφισβήτηση η λειτουργία του 1ου ΕΠΑΛ.

Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων μεθοδεύονται, όμως, και για πολλές ακόμα περιοχές. Το υπουργείο Παιδείας, στο πλαίσιο της εφαρμογής του «Καλλικράτη» στην εκπαίδευση προωθεί τις συγκεκριμένες αλλαγές, οι οποίες οδηγούν την παιδεία δεκαετίες πίσω, καταργούν το «σχολείο της γειτονιάς» και οξύνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Ο στόχος είναι η μετατροπή των σχολείων σε επιχειρήσεις και η λειτουργία τους στα πλαίσια των συμφερόντων της αγοράς.

Αναμφίβολα, το σχολείο του καπιταλισμού αποτελούσε ανέκαθεν ένα μέσο προπαγάνδισης και προώθησης των αστικών ιδεολογημάτων, ήταν ανέκαθεν ταξικό και λειτουργούσε στο πλαίσιο που του επέτρεπε το αστικό σύστημα. Τώρα, όμως, ακόμα και τα ελάχιστα δικαιώματα που το εκπαιδευτικό κίνημα και ο λαός έχουν κατακτήσει με αγώνες και αίμα, υπονομεύονται και «θυσιάζονται» στο «βωμό του κέρδους».

Οφείλουμε να αντισταθούμε στο «νέο» σχολείο-επιχείρηση που θέλουν να φτιάξουν και δείχνοντας την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή μας στην αντίσταση και την πάλη των καθηγητών και των φοιτητών, να αγωνιστούμε για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν παιδείας και για τα δημοκρατικά δικαιώματα της γενιάς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου